PERSBERICHT Palestina Solidariteit Israël zegt vaarwel aan democratie en stemt racistische wetten

PERSBERICHT Palestina Solidariteit

Israël zegt vaarwel aan democratie en stemt racistische wetten

Het wetsontwerp van Netanyahu om discriminatie van niet-joden in de wet te betonneren nadert zijn definitieve vorm. Deze week zal het de eerste lezing in de Knesset krijgen.

Palestina Solidariteit vzw wenst onder uw aandacht te brengen dat de voorgestelde wet, die een grondwettelijke verankering beoogt voor de status van Israël als "natiestaat van het joodse volk", niet alleen "ondemocratisch" is, wat ze zelfs volgens de eigen linkerzijde van de regering is, maar dat deze neerkomt op een betonnering in de wet van de feitelijke discriminatie waarvan niet-joden in Israël reeds dagelijks het slachtoffer zijn sedert het ontstaan van de staat.

De wet is ontworpen om ondermeer de Arabische taal niet langer als officiële taal te bestempelen. Het maakt de ‘joodse traditie’ en ‘de profeten van Israël’ als primaire bron van de juridische instantie.

Meer specifiek wordt Israël dan gedefinieerd als behorende tot de joden wereldwijd, in plaats van de burgers van Israël, die 1,5 miljoen Palestijnen telt.

Discriminatie van niet-joden in een wet gieten is vaarwel zeggen aan de democratie

Critici, waaronder de Israëlische president, Reuven Rivlin, en chef juridisch adviseur van de regering, Yehuda Weinstein, hebben gewaarschuwd dat de wetgeving de democratische waarborgen ter bescherming van de rechten van de Palestijnen in Israël zal ondermijnen.
Mensenrechtenactivisten zijn er van overtuigd dat de nieuwe wet, indien ze zal worden aangenomen, ernstige schade zal veroorzaken voor de Palestijnen in Israël, die hoopten ooit met gelijke rechten en in vrede te kunnen samenleven.

De discriminatie van niet-joden in een wet gieten is vaarwel zeggen aan de ‘democratie’ in Israël. Palestina Solidariteit wil de aandacht trekken bij onze politici dat de discriminatie van Palestijnen in een wet gieten betekent dat België en dus ook onze politici een staat steunen die racistisch is.

Een van de pijlers van het werk van Palestina Solidariteit is de democratie verdedigen en racisme ten alle prijze verwerpen, aanklagen en bestrijden.

Palestina Solidariteit roept de Belgische politici dan ook op om druk uit te oefenen op Israël om af te zien van deze racistische wet en indien het toch doorgaat om maatregelen te nemen die aantonen dat onze politici de democratie verdedigen.

Voor Palestina Solidariteit

Myriam Vandecan

Brussel, 1 december 2014

© Palestina Solidariteit vzw 2016